IMPORTANCE OF HEALTHY FOOD FOR THE QUALITY OF LIFE OF THE ELDERLY

Authors

  • Carmelita Maria Silva Sousa Universidade Athenas College
  • Thayna Bezerra de Luna Universidade Athenas College
  • Iasmin Belém Silva Queiroz Universidade Athenas College
  • Allex Alves Sobral de Sousa Universidade Athenas College
  • Lina Maria Vidal Romão Universidade Athenas College
  • Pedro Walisson Gomes Feitosa Universidade Federal do Cariri
  • Samyra Maria Lima Sampaio Universidade Athenas College
  • José Leonardo Gomes Coelho Centro Universitario de Juazeiro do Norte- UNIJUAZEIRO
  • Willma José de Santana Faculdade de Tecnologia – FATEC – CARIRI
  • Dayse Christina Rodrigues Pereira Luz Centro Universitario de Juazeiro do Norte- UNIJUAZEIRO

DOI:

https://doi.org/10.14295/aimj.v5i9.134

Abstract

Population aging is increasing at a rapid pace and it is a longing for today's society to grow healthy and with quality of life. The study provides a greater understanding of healthy eating that contributes to a better quality of life for the elderly. The study aims to analyze the importance of healthy eating for the elderly. It is understood that when combined with other activities the results are the best with regard to quality of life. The study is defined as an integrative review and qualitative approach. From the descriptors and the inclusion and exclusion criteria, thirty scientific articles were obtained and from these, ten were selected to compose the sample for the elaboration of this study and discuss the theme in focus. It is clear that healthy eating can and should favor the elderly with a substantial improvement in quality of life. It is necessary a nutritional monitoring with the elderly in order to contribute more and more to the quality of life and also subsidize the actions directed to this public.

 

Keywords: Healthy eating. Quality of life. Old man.

Author Biographies

Carmelita Maria Silva Sousa, Universidade Athenas College

 1 Mestranda em Políticas Públicas pela Universidade Athenas College. ORCID http://orcid.org/0000-0002-2288-5554.

email: carmelitasilva11@hotmail.com;

Thayna Bezerra de Luna, Universidade Athenas College

2 Mestranda em Políticas Públicas pela Universidade Athenas College. ORCID http://orcid.org/0000-0003-1834-1623.

email: thaynabezerra@hotmail.com;

Iasmin Belém Silva Queiroz, Universidade Athenas College

3 Mestranda em Políticas Públicas pela Universidade Athenas College. ORCID http://orcid.org/0000-0001-5237-9652.

email: iasminbelém@hotmail.com;  

Allex Alves Sobral de Sousa, Universidade Athenas College

4 Mestrando em Políticas Públicas pela Universidade Athenas College. ORCID http://orcid.org/0000-0002-5237-6507.

email: allexsobralfisio@hotmail.com;

Lina Maria Vidal Romão, Universidade Athenas College

5 Mestranda em Políticas Públicas pela Universidade Athenas College. ORCID http://orcid.org/0000-0002-3089-6608.

email: linamariaromao@hotmail.com;

Pedro Walisson Gomes Feitosa, Universidade Federal do Cariri

6 Acadêmico de Medicina pela Universidade Federal do Cariri. ORCID http://orcid.org/0000-0003-2320-8632.

email: gomesfeitosa.walisson@outlook.com;

Samyra Maria Lima Sampaio, Universidade Athenas College

7 Mestranda em Políticas Públicas pela Universidade Athenas College. ORCID http://orcid.org./0000-0003-0247-6814.   

email: samyrasampaio3@hotmail.com;

José Leonardo Gomes Coelho, Centro Universitario de Juazeiro do Norte- UNIJUAZEIRO

8 Acadêmico do Curso de Farmácia do Centro Universitario de Juazeiro do Norte- UNIJUAZEIRO.  ORCID:https://orcid.org/0000-0001-6028-0807. email: leonardo-coelho-10@hotmail;

Willma José de Santana, Faculdade de Tecnologia – FATEC – CARIRI

9 Pós Doutoranda em Ciências da Saúde - FMABC, Doutora em Ciências Biológicas pela UFPE e Docente do Centro Universitário de Juazeiro do Norte – UNIJUAZEIRO e Faculdade de Tecnologia – FATEC – CARIRI. ORCID: http://orcid.org/0000-0003-2733-2892 email: wjsantana@hotmail.com;

Dayse Christina Rodrigues Pereira Luz, Centro Universitario de Juazeiro do Norte- UNIJUAZEIRO

10 Doutora em Ciências da Saúde pelo Centro Universitário de Saúde ABC, Pós – Doutoranda em Ciências da Saúde pelo Centro Universitário de Saúde ABC. Docente do Centro Universitario de Juazeiro do Norte- UNIJUAZEIRO. Grupo de Pesquisa do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPq Diretório dos Grupos de Pesquisa no Brasil – DGP email: dayseluz.dcrp@gmail.com.

 

 

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Published

2020-07-30

How to Cite

Sousa, C. M. S., Luna, T. B. de, Queiroz, I. B. S., Sousa, A. A. S. de, Romão, L. M. V., Feitosa, P. W. G., Sampaio, S. M. L., Coelho, J. L. G., Santana, W. J. de, & Luz, D. C. R. P. (2020). IMPORTANCE OF HEALTHY FOOD FOR THE QUALITY OF LIFE OF THE ELDERLY. Amadeus International Multidisciplinary Journal, 5(9), 74–83. https://doi.org/10.14295/aimj.v5i9.134

Issue

Section

Review Article